Blog

Nu fi sclavul cuvintelor
 

Sclavul cuvintelor se bucura la complimente si se supara la injurii

Legat de a fi sau nu “sclavul cuvintelor”, cineva ma intreba de curand cum de nu am o reactie evidenta cand cineva imi face un compliment si i-am spus o zicala pe care am aflat-o in urma cu mai multi ani, anume:

Nu te bucuri la complimente, nu te superi la injurii.

Aceasta se traduce mai mult prin “nu tresalti” la complimente. Bineinteles ca nu suntem roboti si ne bucuram la o vorba frumoasa, de un compliment sau de o multumire dar nu lasam inima sa ne tresalte, nu ne imbatam cu asa ceva. Nu lasam cuvintele sa ne schimbe starea de spirit. Daca te imbeti cu cuvinte frumoase, te vei tulbura la si vei fi greu de controlat la injurii. Nu iti poti lasa starea de spirit manipulata de cuvintele altora.

Schimbare grea sau victima usoara?

Nu fi sclavul cuvintelorDaca ti se pare greu sa te iti schimbi atasamentul fata de cuvintele care iti sunt adresate si crezi ca felul in care iti deschizi inima pentru a le primi este ceva prea complicat, constientizeaza ca omul atasat de cuvinte este cea mai usoara victima pentru un manipulator. Nu trebuie sa fii foarte abil ca sa observi un om caruia ii sclipesc ochii la cuvinte si sa ii dai exact ce cauta pentru a-l manipula sa faca ce ai tu nevoie. Atasamentul sau (pe care tu il hranesti) il face sa actioneze dupa bunul tau plac.

Si astfel, intelegem ca merita efortul. Merita sa lucrezi cu tine si cu inima ta pentru a deveni independent. Libertatea fata de cuvintele altora este nepretuita iar ceea ce conteaza cu adevarat nu sta in cuvinte.

Pentru a nu deveni “sclavul cuvintelor”, complimentele si injuriile trebuie sa fie doar constatari pentru tine. Constanti ca ai facut o fapta buna si te bucuri pentru celalalt. Nu fi orgolios, sa te bucuri cu mandrie, ca si cum cine stie ce ai realizat tu si ce mare salvator esti. Fii smerit si bucura-te ca cineva este fericit in urma unei actiuni ce iti apartine. Ai inteles asta si faci binele mai departe.

Deasemenea, daca cineva iti spune ca gresesti sau chiar ca esti prost… Constati si incerci sa afli de ce primesti acest titlu onorific. Dupa cum spun in majoritatea materialelor mele, nu te uita la situatia in sine – uita-te la felul in care te raportezi la situatie. De ce sa te simti frustrat si insultat cand poti sa afli unde poti deveni un om mai bun. Daca cineva iti vede un defect, bucura-te ca ti-a fost comunicat si lucreaza acolo spre a deveni un om mai bun.

Va las acum cu putina smerenie, ca hrana pentru suflet:

Deci, când faci milostenie, nu trâmbiţa înaintea ta, cum fac făţarnicii în sinagogi şi pe uliţe, ca să fie slăviţi de oameni; adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor.

(click aici pentru tot textul)

Mai multe detalii in materialul video:

Reply

Your email address will not be published. All fields are required.