Blog

O situatie in care te inseli
 

O situatie in care te inseli sau “orice obiect este mai luminos langa o lumanare”

O situatie in care te inseli este aceea in care crezi ca oamenii din jurul tau sunt la fel ca tine. Exista oameni care se afiliaza in relatii inter-umane (sau sentimentale) cu toate ca exista diferente mari morale, culturale sau de idealuri si ne intrebam cum se poate una ca aceasta. Vorbim despre oameni inteligenti care totusi nu observa ca cei de langa ei sunt de multe ori la polul opus si cred (in mod gresit) ca trag la aceeasi caruta. De ce? Pentru ca exista aceasta tendinta a mintii umane si anume sa ii vada pe cei din jur ca fiind asemanatori lor. Doar prin discernamant si detasare putem evita o privire subiectiva, marcata profund de identitatea noastra, de felul nostru de a fi prin care il “facem” pe cel de langa noi sa ne semene.

O situatie in care te inseli - ValentinSen.roVedem adeseori cum un om certaret are impresia ca toti din jurul sau au ceva cu el; un om generos are impresia ca toti oamenii sunt buni si generosi si de aceea este inselat usor si are de suferi – de unde si expresia ca “omul bun este luat de prost”; un hot va sta cu frica mereu, crezand ca oricine il poate fura in orice moment iar un om cinstit isi va lasa lucrurile imprastiate peste tot pentru ca nu concepe ca cineva sa i le ia.

Practic, ne confruntam cu o tendinta omeneasca fireasca care trebuie insa slefuita pentru a ne feri de surprize neplacute, anume sa cultivam discernamantul, luciditatea si detasarea pentru a vedea clar cu cine stam de vorba. De multe ori avem nevoie doar de un pas inapoi pentru a vedea imaginea de ansamblu – prin acest “pas inapoi” putem intelege si sa vorbim mai putin pentru a-l lasa pe celalalt sa se arate, putem intelege si ca il lasam pe el sa “intoarca primul cartile” in loc sa ii permitem sa isi faca miscarea in functie de a noastra. Cu alte cuvinte, sa lasam fim constienti de lumina proprie insa sa nu invaluim imaginea celuilalt in ea pana nu se exprima el insusi.

Iti multumesc pentru lectura. Am pastrat mai multe detalii in materialul video.
Pe curand,
Valentin Sen

Reply

Your email address will not be published. All fields are required.