Blog

Alegi cu mintea sau cu inima?
 

Alegi cu mintea sau cu inima

Cati dintre noi stiu cand aleg cu inima si cand aleg cu mintea? Nimeni nu poate spune sigur 100% ca stie cand se detaseaza si ia decizia logica, rationala si cand se lasa dus de emotii si sentimente. Ce putem face in schimb este sa ne crestem gradul de constienta si autocunoastere pentru a identifica in ce categorie intra reactiile noastre.

Pentru inceput sa definim termenii:Alegi cu inima sau cu mintea?
1. mintea se refera la ratiune, deci logica, argumentare clara, justificare, realitate conceptuala predominant materiala;
2. inima se refera la intuitie, la o stare spirituala, la o informare printr-o conditie superioara legilor omenesti.

Fiindca ideea de “minte/ratiune” este mai clara as vrea sa definesc mai bine doar ideea de “inima”. Intuitia spirituala apare atunci cand ratiunea este imblanzita, atunci cand furtuna de ganduri este calmata si astfel mintea este aproape goala. Intuitia apare doar atunci cand i se face loc iar pentru asta se cere potolirea gandurilor. Evident, inima este cea care iti da raspunsul corect pentru ca vine din interior si nu este alterat de ego, alte atasamente sau sentimentalisme. Exemplul pe care il dau cel mai des:

Vezi pe strada o fata si te minunezi cat de mult poate sa iti placa – si poate nu stii exact de ce (aici este intuitia).
Intervine apoi ratiunea si incepe sa produca ganduri: uite cum e imbracata, uite ce spune, uite cum este familia ei etc. etc. si concluzionezi ca nu va potriviti.
Astfel, intorci spatele si pleci si poate ca intorci spatele iubirii vietii tale.

Ratiune si intuitie

Evident, exemplul nu trebuie luat in considerare decat pentru jocul intuitie-ratiune. Este normal si benefic sa ne punem intrebari si sa ne folosim discernamantul in privinta oamenilor cu care interactionam insa momentele de detasare si de claritate (cum este prima impresie) sunt momente in care primim informatii esentiale si de care cel mai des uitam. Spun “prima impresie” pentru ca acela este un moment neutru, cand nu esti atasat de omul pe care nu il cunosti si nici nu iti doresti ceva anume de la el – atunci e posibil sa percepi ceva in privinta lui si sa fie in concordanta cu realitatea.

Pe de alta parte, multi oameni vor sa se minta si definesc multe lucruri ca fiind “vocea inimii” ajungand ca dupa ani de zile de minciuni pe care si le construiesc, cu care se hranesc si pentru care platesc sa nu isi mai asculte inima. Pacat. Sinceritatea (fata de noi) care invinge atasamentele aduce fericirea si adevarul.

Sa fim astfel detasati si sinceri; sa vedem clar daca alegem cu mintea sau cu inima.

Recomand Tao Te Ching – cartea de 5000 de caractere scrisa de Lao Tzu, care vine ca o ploaie racoritoare pentru cei ce doresc sa isi duca mintile in acel punct de liniste si claritate.

Reply

Your email address will not be published. All fields are required.