Blog

Cand ne mintim pe noi insine…
 

Tin cu mine sau ma mint pentru celalalt?

Avem tendinta sa ne mintim pe noi insine ca mecanism de protectie si satisfactie a propriilor atasamente.
Spre exemplu: vreau sa am un partener si nu suport singuratatea; pentru aceasta, ii voi lua apararea nejustificat daca ma minte sau se poarta cum nu ar trebui (dorindu-mi de fapt sa fiu cu cineva, mai mult decat sa fiu cu cineva care ma trateaza corect).
Pentru subiectul atasamentelor recomand studierea cartilor lui Serghei Nicolaevici Lazarev, carti de o remarcabila calitate si utilitate. Studiul acestor carti aduce o limpezire extraordinara asupra prioritatilor din viata noastra si a felului in care sa ne raportam la ceea ce ne dorim de la viata. Invatam sa iubim detasat, cu sufletul, fara a dori sa posedam. Invatam sa iubim curat si altruist.

Cand ne mintim pe noi insineIn momentul in care facem o ierarhie a atasamentelor din viata noastra stim de ce ne-am lipit si astfel de ce sa ne detasam pentru a fi cu adevarat liberi. Cu totii ne dorim independenta psihica si afectiva si de-abia atunci cand esti ok tu cu tine insuti, poti sa spui ca esti un om liber.
Atitudinea corecta ar fi (pentru un om care a inteles ce e cu atasamentele si cum sa fii deasupra lor): daca am ceva, ma bucur dar nu ma subordonez posesiunii mele; daca imi este luat nu sufar. Mai gasisem un exemplu similar ca idee intr-o carte: “daca cineva te lauda nu exalti, daca te injura nu te superi.” Evident, acestea sunt conditii oarecum pretentioase si poate pare greu sa ajungi la asa o stare. Dar daca ar fi simplu ar insemna ca oricine poate ajunge fara efort la o stare de echilibru si fericire, nu?

Deci, daca iti evaluezi atasamentele si te desprinzi de ele, daca iti privesti relatia cu detasare si curaj, vei stii cand celalalt te minte sau nu te apreciaza sau nu te iubeste. Tine minte: partenerul te poate minti doar atunci cand ii tii partea!
Daca tu in schimb, privesti clar si detasat, vei fii mereu lucid si vei stii cand nu mai esti langa persoana potrivita.

Hai sa nu ne mai mintim pe noi insine, hai sa fim increzatori in viata care ni se asterne inainte si daca este scris ca persoana din fata noastra sa plece, sa traim cu increderea ca pleaca pentru a face loc persoanei potrivite!

Reply

Your email address will not be published. All fields are required.