Blog

Fii special! Fii remarcat! Fii tinut minte!

Fii special! - www.ValentinSen.ro

Primul pas pentru a deveni un caracter puternic si original este sa te intrebi cum poti fii special – „De ce tu si nu altcineva?”
Aceasta este intrebarea pe care o pun cel mai des interlocutorilor mei si, contrar asteptarilor, majoritatea oamenilor nu stiu ce sa raspunda. Traim o viata intreaga cu noi insine, suntem experti in noi insine, ne-am vazut in toate ipostazele trecand prin tot felul de situatii de viata, insa, daca suntem intrebati ce ne face speciali nu avem un raspuns. Cred ca pregatirea pentru viata a oamenilor ar trebui sa implice cursuri in acest sens inca de la cele mai fragede varste. Copiii ar trebui sa isi cunoasca calitatile inca din scoala pentru a-si da seama ce li s-ar potrivi pe viitor ca orientare profesionala si stil de viata.

Pana la urma, viata ne cere de multe ori sa ne vindem si o face in general la modul pragmatic. Fie ca este vorba de o bursa la facultate, un program educational, un job, un casting, interviurile de tot felul ne cer sa ne vindem pe noi insine in cel mai favorabil mod. Atunci cand sustin interviuri mai am obiceiul de a intreba cate un candidat de ce ar fi el o alegere mai buna decat concurentii din stanga, respectiv dreapta lui – multi se pierd la aceasta intrebare.

Pentru a deveni puternic si original trebuie sa stii, si trezit in miezul noptii, sa explici prin ce te deosebesti de restul lumii. Ce anume te face de neinlocuit. Iar multi pesimisti vor zice ca nimeni nu este de neinlocuit; lor le voi repeta citatul lui Henry Ford din capitolul despre caracterele slabe: „Indiferent dacă tu crezi că poți, sau nu crezi că poti – ai dreptate!”

Incepi sa fii special din clipa in care crezi asta. Chit ca aceasta schimbare de mentalitate inca nu adus la suprafata actiuni prin care sa isi ateste existenta, gandirea pe un anume plan cheama elemente similare vibrational – legea atractiei functioneaza iar „cine se aseamana se aduna”. Acela care gandeste despre sine ca este special, a inceput deja sa schimbe universul sau exterior. Orice om este special, orice om are cel putin o calitate pe care ar putea-o folosi inspre infrumusetarea lumii; altfel nu ar mai avea rost existenta sa pe aceasta planeta, ar fi doar un deseu trimis la refonta, sortit reformatarii.

Fii special! - www.ValentinSen.roO alta punte spre un om nou se face prin renuntarea construirii de paralele intre tine si ceilalti. Nu te mai judeca facand comparatii – singurul cu care esti in competitie esti tu insuti. De ce? Pentru ca niciodata nu va putea atinge cineva standardul pe care ti-l setezi tu, personalizat pe constructia ta interioara si pe idealurile tale de viata. Nimeni nu traieste viata ta iar viata ta nu este legata de a nimanui.

Cele mai frumoase imagini apar atunci cand vezi un om liber, facand ceea ce ii place fara sa ii pese de parerile celorlalti. Sa ne imaginam un om care danseaza singur, in public. Zambeste, are ochii inchisi si danseaza. Atat. In fata unei astfel de scene, oamenii de obicei se impart in doua categorii: aceia care admira acea reprezentatie de joie-de-vivre si aceia care, neavand curaj sa isi asume o stare similara, iau in deradere. Omul care invidiaza calitatile altcuiva, si le doreste dar nu le poate cultiva, are dese ori tendinta de a denigra din propria-i frustrare. De aceea, intorcandu-ne la exemplul cu omul care danseaza in public, oamenii sensibili vor admira iar aceia frustrati sau nesiguri pe ei vor cauta nod in papura pentru a arata cat de penibil sau comic este momentul.

In aceeasi masura, exista etape-examen in viata cand ar trebui sa spunem „de ajuns cu parerile celorlalti si batjocura lor!” si sa iesim sa dansam in ploaie. Noi insa ne blocam in asa-zisele rigori ale societatii, ignorand exemplele de seama ale oamenilor de succes care nu au mers pe cararile batatorite de multime ci si-au creat propriile poteci.

“Fii special!”, evident, in sensul bun si sanatos al cuvantului, este de fapt un indemn la a trai cu adevarat!

Mai multe detalii in materialul video.
Pe curand,
Valentin Sen